Molboløb - hvad er det.

 

Molboløbet er en serie orienteringsløb -10 i alt - som blot har nogle lidt andre regler end hvad der normalt gælder:

Man må løbe flere sammen, man bestemmer selv hvornår man ønsker at starte, man skal svare på spørgsmål ved hver post, man får point for hvert løb - og samler således point til "den store finale" som er det 10. løb i året og man vælger selv hvilken af 4 mulige baner man ønsker at løbe og sidst men ikke mindst - man behøver ikke være medlem af en klub for at deltage.

Molboløbet løbes således af familier, venner, par eller alene - du bestemmer. Spørgsmålene som skal besvares er alle skrevet over dagens tema, som ofte er ganske kreativt, så et åbent sind er godt at medbringe. Du kan se masser af eksempler på spørgsmål via knappen "Resultater" hvor alle spørgsmål og svar fra de sidste mange år er tilgængelige. Vi forsøger at tilpasse spørgsmålene således at de på let bane er mere børne venlige.

Fælles for alle arrangementetes elementer er, at det skal være sjovt for alle aldre. Som en leg for børn og udfordrende - men sjovt - for dem som ønsker det.

Nedenfor kan du læse mere om det praktiske du skal være opmærksom på når du møder op.

Instruktion

Sådan løber du Molboløb

BEMÆRK: Sæson år 2021 har ændringer i forhold til tidligere år på grund af Corona virus.
Denne instruktion gælder for andet løb d. 10. januar 2021 (og sandsynligvis også de følgende løb)
.

Følg med her for opdateringer.

 

Tilmelding

Udfyld den elektroniske tilmelding her på hjemmesiden..
Vi anvender udelukkende elektronisk registrering. På hjemmesiden får du tildelt dit deltagernummer, som skal bruges til alle årets Molboløb. Du skal kun tilmelde dig én gang pr. sæson. Husk at notere dit deltagernummer så du kan huske det.
Tilmeldingen lukker kl 14 på løbsdagen.

Husk hjemmefra

Download den bane du vil løbe og print den ud. Vi forsøger at lægge kortet ud her på hjemmesiden fredag morgen. Så skulle du have god til til at printe det inden søndag. Fredag til søndag kan du finde en knap til download af kort på forsiden.
Medbring en kuglepen eller blyant til at markere de rigtige svar på dit kontrolkort. Der vil IKKE som normalt være klippetænger i skoven. Pas godt på du ikke taber din kuglepen eller blyant i skoven.

Når du printer din valgte bane vil du få to sider: Første side er kortet over skoven og anden side er kontrolkortet til at skrive svarene på.
Udfyld kontrolkortet med dit løbernummer.

Put kort, kontrolkort og kuglepen i et chateque så det er lidt beskyttet mod vind og vejr.

"Billet"

Dagens løb koster 40,- kr pr deltager (både børn og voksne).
Op til fem personer, der bor på samme adresse, kan betale som familie for 75,- kr.
Køb af biletter for én dag betales med MobilePay på dagen. Forudbetaling til flere løb er desværre ikke muligt i år.

Mobilepay: 82673. Skriv jeres deltagernumre i kommentaren.

 

Baner

Du kan downloade kort til alle 4 baner med de tilhørende poster indtegnet.

De 4 baner er som følger:
Let bane ca. 3-4 km. Alle poster tæt ved sti.
Mellemsvær ca. 3-4 km Poster ved sti eller lette at finde i terræn.
Kort svær ca. 4-5 km Poster i terræn
Lang svær ca. 6-7 km Poster i terræn.
Banelængderne vil varierer fra løb til løb.

Genbrug af kort Der vil IKKE i år være fremlagt mønsterkort du kan tegne af efter. Du skal købe et nyt kort til hvert løb.
Start

Du bestemmer selv hvornår du vil starte. Posterne vil være i skoven fra søndag morgen kl 9.00 og du skal være i mål senest kl 15.00 hvor posterne samles ind.
Du noterer selv din starttid på kontrolkortet når du starter. Vi anbefaler at du skriver din starttid når du forlader din bil og derefter går direkte mod post 1 på din bane.

I skoven God tur i skoven og husk at afkrydse "det rigtige felt" på alle poster. Brug din egen medbragte kuglepen eller blyant. Ved alle poster er ophængt et ark med 1 spørgsmål og 3 svarmuligheder. Ud for hvert svar er angivet et bogstav som svarer til et af felterne i kontrolkortet. Du skal afkrydse i det felt, du mener angiver det rigtige svar. Du må kun afkrydse et felt ved hver post.
Husk at posterne skal tages i den rigtige rækkefølge.
Hvis der er "optaget" ved en post så vent i god afstand indtil der bliver plads.
I mål

Vel hjemme igen noterer du din mål tid på kontrolkortet og beregner din løbstid - i minutter - og noterer dette på dit kontrolkort.
Aflever dit kontrolkort i postkassen ved mål senest søndag kl 15.00.
Hvis du har behov for at vente på resten af familien ved mål så aftal på forhånd et sted I kan mødes som IKKE er ved mål men for eksempel ved bilen, ved lyskrydset eller et andet passende sted væk fra mål.
Kan du snyde? Ja - det kan du - men kun dig selv. Hvis du skriver en kortere tid på kortet end du har brugt, bliver du "straffet" til finalen. Dette skyldes, at vi til finalen beregner hvor hurtigt du kan løbe, og derfor giver vi dig en opgave som passer til dine evner. Har du snydt - så får du virkelig travlt til finalen.Sådan beregner vi dine point.

Basis point Vi giver point for rigtige svar, for tid og fordi du kom. Løber du mellemsvær, kort svær eller lang svær bane, får du 3 point forlods, løber du let bane får du 2 point forlods, hvis du er mellem 16 og 69 år. Er du yngre end 16 eller ældre end 69, får du 3 point.
Point for svar Point for rigtige svar gives efter en afvejning af, hvor svære spørgsmålene har været. Vi tæller, hvor mange der har 1,2,3...18 rigtige pr. bane og giver så point således, at ca. 1/3 af løberne får 3 point, ca, 1/3 får 2 og den sidste gruppe får 1 point.
Point for tid

Point for tid gives efter en standard tidstabel, som tager højde for køn og alder. På basis af banernes længder beregnes så et minuttal som giver 3 point, hvis man er hurtigere - og et andet minuttal som giver 2 point, hvis man er under. Løber man langsommere end det sidste minuttal, får man 1 point.

Tidstabellen er vejledende, således at løbsledelsen på dagen, kan ændre den via "molbo faktoren". Derved kan vi tage hensyn til banernes sværheds grad og vejrlig, og derved sikre, at 1, 2 og 3 point fordeles ligeligt.


Finale løbet.

Finalen

Vi kan p.t ikke sige præcis hvordan finalen kommer til at foregå da vi ikke kender restriktionerne til marts, men følg med her, så holder vi dig opdateret. Herunder kan du læse hvordan finalen normalt foregår, men det bliver nok anderledes i 2021.

Finalen - som afvikles som det sidste og 10. løb i året er ganske anderledes end de 9 første løb.

Inden finale løbet beregner vi summen af dine 6 højeste karakterer. Det er den sum du tager med til finalen hvor du kan optjene op til 9 yderligere point ved at løse dagens "store opgave". Du skal derfor have deltaget i min. 6 løb for at være kvalificeret til at dyste om titlen som årets "Overmolbo".

Der vil være 2 baner. En let og en svær. Vi "beregner" hvilken bane du skal have ud fra hvilke baner du har løbet i de første løb. Du har dog mulighed at ændre på dette forud for finalen. Følg med på hjemmesidens resultat liste hvor din bane vil fremgå.

På kortet er indtegnet et antal poster - ca. 30. Der er IKKE angivet nogen rute, for den skal du selv lave. På dit kontrolkort står nemlig hvor mange poster DU skal løbe. Det har vi beregnet ud fra vores viden om hvor hurtigt du plejer at løbe.

Det betyder, at hvis du løber den hastighed de plejer at løbe - så kommer du hjem på den rigtige tid: Og DET er dagens opgave. Gæt hvor lang tid vi har afsat til dagens løb. Vi kalder det "Optimal tiden". Gætter du helt rigtigt får du 9 point, for hver minut du kommer for tidligt eller for sent trækker vi ét point. Nogen kalder det "Molbo agtigt" - det opfatter vi som en kompliment.

Årets "Overmolbo" er den person som sammenlagt (de 6 højeste + finalens point) får flest point. I tilfælde af point lighed kåres den som har den hurtigste gennemsnits fart over de 6 løb som har kvalificeret løberen.

Der er præmier til alle alders klasser (herre/dame), til den bedste familie og til Overmolboen. Præmier vil kunne afhentes i ugen efter sidste løb. Vi skriver på hjemmesiden hvor og hvornår vinderne kan afhente deres præmie.

Man kan godt vinde en klasse selv om man ikke deltager i finalen. Det gør man ved at opnå det højeste point tal - men man får kun præmie hvis man deltager i finalen.

Løbere som ikke har deltaget i min. 6 løb kan godt deltage i finalen. De er bare ikke med i kampen om "pokaler". Vi har beregnet hvor mange poster alle skal løbe - så vi er klar til at sende jer alle afsted. Mød blot op og køb dit kontrolkort og o-kort.